11/06/16 - 02/10/16 Expositie ‘Het Scriptorium’ in Klooster Ter Apel

Van 11 juni t/m 2 oktober vindt in Klooster Ter Apel de expositie ‘Het Scriptorium’ plaats. Deze expositie over de middeleeuwse boekproductie wordt ingericht door Stichting Print. In de tentoonstelling komt niet alleen de boekproductie in de kloosters aan de orde, maar wordt ook getoond hoe de opkomst van de universiteiten van invloed was op de boekproductie en wat het effect was van de uitvinding van de boekdrukkunst door Johannes Gutenberg halverwege de 15e eeuw. Naast handschriften en gedrukte boeken zijn ook materialen te zien waarmee boeken werden vervaardigd, van perkament en papier tot grondstoffen voor inkten en de verschillende fasen van de totstandkoming van een miniatuur. Speciale aandacht is er voor de verschillende schriftsoorten die in de loop van de middeleeuwen ontstonden, van de Karolingische tot de humanistische minuskel.
Op de eerste verdieping van het Klooster is een klein scriptorium ingericht waar kinderen en volwassenen kunnen kalligraferen.

Bruiklenen van particuliere verzamelaars; Erfgoed Nederlands Kloosterleven, St. Agatha; Museum Het Valkhof, Nijmegen; Museum Meermanno, Den Haag

http://www.kloosterterapel.nl/nl/lopende-exposities

Categorie: Agenda
« Terug naar het archief