24/05/18 Symposium ‘Grafisch & Stad’

Stel je eens een stad voor zonder grafische vormgeving? Geen reclameborden aan gevels, geen beweg­wijzering, geen teksten op ramen van cafĂ©s en restaurants, geen gevel­belettering, geen affiches, geen verkeersborden, geen aanwijzingen op de weg en nog veel meer… Niet alleen zou de stad er oersaai van worden, maar we zouden er ook niets meer van begrijpen. We zouden niet meer weten hoe we van A naar B moesten komen, wie voorrang heeft, waarom een gebouw bijzonder is, welke huizen te koop staan, hoe de kroeg heet waar we een biertje drinken en elke festivals, theater­voorstellingen of concerten er plaatsvinden.

Tijdens het zesde PRINT-symposium gaan zes sprekers in op het fenomeen ‘grafische vormgeving in de stad’. Sprekers zijn Studio Het Mes (bewegwijzering in Arnhem), Sander Neijnens van TilburgsAns (lettertype voor de stad Tilburg), Krista Rozema van KesselsKramer over diverse stadsprojecten (waaronder I Amsterdam), Amsterdam Signpainters (belettering van ramen, winkels, auto’s en veel meer), Yvonne Brandwijk van Future Cities (multimedia­project over steden van de toekomst en winnaar van o.m. 3e prijs World Press Photo) en Dennis Elbers van het bekende festival Graphic Matters over het project Blind Walls Gallery (beschildering van blinde muren, gebouwen en straten).

Categorie: Agenda

Tickets

Koop je ticket(s) voor het symposium in onze ticketshop.

- Early bird: € 65,- (studenten: € 35,-).
- Vanaf 1 mei 2018: € 85,- (studenten: € 50,-).

Sprekers

 • Sander Neijnens/Ivo van Leeuwen - TilburgsAns TilburgsAns, een letter voor een stad zonder schreven
  In het lettertype TilburgsAns schetsen grafisch vormgever Sander Neijnens en illustrator Ivo van Leeuwen een portret van de stad Tilburg. Het lettertype bevat niet alleen letters, maar ook 90 pictogrammen van specifiek Tilburgse evenementen, locaties, personen en woorden. Het (gratis verkrijgbare) lettertype werd in april 2016 gelanceerd en is sindsdien op allerlei manieren toegepast. Ook inspireerde het lettertype tot nieuwe projecten zoals de introductie van het jè-teken, de kaajbaand­expositie en de ontwikkeling van de Chocolinde.

  In hun presentatie laten de ontwerpers zien hoe TilburgsAns onderdeel werd van de stad en het culturele bewustzijn en de betrokkenheid van de inwoners vergroot. En dat alles met een flinke portie humor en internationale uitstapjes.

 • Dennis Elbers - Graphic Matters - Blind Walls Gallery - 3sec.gallery "Grafisch ontwerp is overal in jouw leefomgeving. Je neemt besluiten en vormt meningen op basis van grafische vormgeving. Als ik ontwerpers en hun publiek meer bewust wilt maken van de impact, heeft het geen zin om in een witte ruimte achter een drempel presenteren." Dennis zoekt voor zijn projecten een context waar de confrontatie het beste tot recht komt; de openbare ruimte.

  Al meer dan 10 jaar beschouwt hij de stad als medium en produceerde hij tientallen exposities in de openbare ruimte. Hij vertelt hoe onvoorspelbare reacties van het publiek uiteindelijk hebben geleid tot een steeds groeiende galerie in de openbare ruimte van Breda.

 • Helma Bovens - Studio Het Mes Helma Bovens is grafisch ontwerper en de persoon achter Studio Het Mes. In haar werk richt ze zich met name op het verbeteren en toegankelijk maken van omgevingen. Gebruikers zo vriendelijk en duidelijk mogelijk door een omgeving heen leiden, dat is wat ze het liefst doet. Of het nu gaat om een fysieke of om een digitale omgeving. Ze haalt enorme voldoening uit het ontrafelen en toegankelijk maken van complexe informatie en processen. Daarbij is het ontzettend belangrijk om tot de kern van het probleem te komen en deze in de juiste context te plaatsen. Zij gaat het hebben over hoe de nieuwe voetgangers­beweg­wijzering voor de binnenstad van Arnhem tot stand is gekomen. Hoe het haar is gelukt de opdracht te veranderen van een 'kadootje vóór de stad', naar een project dat werd gedragen dóór de stad. Een vraag over bewegwijzering in Arnhem leidde naar een oplossing waarmee de ondernemers hun binnenstad zelf op de kaart kunnen zetten.

 • Krista Rozema - KesselsKramer Van Amsterdam (iamsterdam) tot Zutphen (Zoom in op Zutphen), iedere zelf­respecterende stad doet aan citymarketing. En iedereen wil zich gunstig presenteren aan de buitenwereld, met mooie woorden en mooie plaatjes. Traditionele citymarketing is er in overvloed. Hoe kan een stad of provincie zich presenteren in deze wildgroei aan slogans en goedbedoelde campagnes?

  Communicatie­bureau KesselsKramer (Amsterdam/Londen) maakte verschillende reclame campagnes waarin een stukje Nederland centraal staat. Designer & art-director Krista Rozema vertelt over o.a. iamsterdam, Friesland Style, Tilburg en Unesco Nederland.

 • Amsterdam Signpainters Signpainten, of reclame­/letterschilderen is een ambacht dat vroeger veelvuldig gebruikt werd voor het maken van bijvoorbeeld reclames, beweg­wijzering, informatie­borden en naamborden in de openbare ruimte. Dergelijke schilderingen werden met de hand vervaardigd en de letters werden vaak ook met de hand ontworpen. Verschillende technieken zijn onderdeel van dit ambacht, zoals: vergulden, schilderen, krijtborden, illustratie en overig decoratief werk. Als Amsterdam Signpainters voeren we ons ambacht dagelijks uit voor winkeliers en pandeigenaren, op muren, winkelruiten, voertuigen, etc.

  Als onderdeel van het internationale netwerk aan letterschilders en restaurateurs die elkaar onderwijzen, wordt dit uitgevoerd op een zo hoog mogelijk niveau om kwaliteit te waarborgen. In ons werk proberen we de wensen van de klant uit te werken tot een mooi ontwerp, of het bestaande ontwerp op een zo mooi mogelijke manier aan te brengen.

  Naast het commerciële werk is er een stichting opgezet om deze vorm van ambacht niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen en het vak door te geven. We laten mensen kennismaken met dit vak door middel van beurzen, presentaties en workshops.

 • Yvonne Brandwijk - Future Cities Hoe vertel je een verhaal op een visueel aantrekkelijke manier? Stephanie Bakker en Yvonne Brandwijk werken sinds 2014 samen aan hun multimedia project Future Cities. Future Cities is een multimedia project dat gaat over vijf toekomstige wereldsteden. Addis Abeba, Lima, Yangon, Medellin en Kinshasa.

  Beide makers komen als schrijvend journalist en fotograaf uit een traditionele achtergrond. Door hun krachten te combineren, hebben ze nieuwe manieren gevonden om op een andere wijze verhalen over te brengen. In deze sessie word je door fotograaf Yvonne Brandwijk meegenomen in het maakproces van hun bekroonde multi-media project Future Cities (3e prijs World Press Photo Award voor Digital Storytelling en een Online Journalism Award voor Visual Digital Storytelling).