01/02/18 Symposium ‘Grafisch & Wetenschap’

Wetenschappers verzamelen informatie om daarover te publiceren – voor collega’s of een geïnteresseerd publiek. Om deze ‘data’ inzichtelijk te maken, wordt de publicatie voorzien van illustraties, infographics en datavisualisatie. Ook wetenschapsjournalisten en wetenschapseducatoren maken gebruik van diverse media om hun informatie te verhelderen – digitaal en in print.

Tijdens het vijfde PRINT-symposium op 1 februari 2018 laten we je zien welke methoden gebruikt kunnen worden om wetenschappelijke informatie helder te communiceren. Tijdens ‘Grafisch & Wetenschap’ vertellen de 6 sprekers over infographics, datavisualisatie, het ontwerpen van proefschriften en wetenschappelijke illustraties. Ook de weergave van de maan op Sinterklaaspapier komt aan bod! Het symposium vindt plaats in De Ontwerpfabriek van Cibap, vakschool voor verbeelding in Zwolle.

De 6 sprekers zijn: Dirma Janse over het maken van wetenschappelijke infographics, Erik Crins van Mediviz over het maken van wetenschappelijke illustraties, Professor Peter Barthel over de weergave van de maan op Sinterklaaspapier, Frédérik Ruys van Vizualism over datavisualisatie voor televisie, Eliane Gerrits over wetenschappelijke illustraties voor kinderen en Ilse Schrauwers van IsOntwerp over het vormgeven van proefschriften.

Programma

inloop met koffie/thee
welkom, introductie
eerste spreker: Dirma Janse (infographics)
tweede spreker: Ilse Schrauwers van IsOntwerp (ontwerp van proefschriften)
koffiepauze
derde spreker: Erik Crins van Mediviz (medische illustraties)
lunch
introductie middagprogramma
vierde spreker: Prof. Peter Barthel (onderzoek naar de maan op Sinterklaaspapier)
vijfde spreker: Eliane Gerrits (wetenschappelijke illustraties voor kinderen)
koffiepauze
zesde spreker: Frédérik Ruys (datavisualisatie voor televisie)
afsluiting
borrel

Locatie

De Ontwerpfabriek van Cibap
Nijverheidstraat 11, Zwolle (route)

Categorie: Agenda
« Terug naar het archief

Tickets

Tickets zijn niet meer verkrijgbaar.

Sprekers

  • Dirma Janse -
    Studio Dirma Janse
    Dirma Janse is grafisch ontwerper en de persoon achter Studio Dirma Janse. In haar werk richt ze zich met name op wetenschappelijke infographics en werkt ze daarnaast als infographics ontwerper bij NRC. Ze vind het een uitdaging om complexe informatie te vertalen naar een visuele oplossing. Als infographic ontwerper is het voor haar belangrijk om altijd meer te willen weten, een onverzadigbare 'honger' en nieuwsgierigheid naar kennis te hebben. Dit heb je nodig om een zo optimaal mogelijk eindproduct te creëren, je moet echt in het onderwerp kunnen duiken. In haar werk vind ze het belangrijk om altijd bij te blijven leren, nieuwe technieken onder de knie te krijgen en nieuwe inspiratie te zoeken. Deze haalt ze onder andere uit de werelden van de techniek, wetenschap, uitvinders (ze heeft een grote fascinatie voor wetenschappers als Einstein en Tesla) en de natuur.

    Maar hoe komt nu een infographic tot stand? Wat is de huidige stand van wetenschapsvisualisatie, oftewel wat kunnen we zien als wetenschapsvisualisatie? En wat is Dirma's visie op de toekomst van infographics? Dirma zal deze vragen en een aantal van haar projecten verder belichten tijdens haar lezing op 1 februari 2018.

  • Ilse Schrauwers -
    isontwerp.nl
    Sinds 2012 ontwerpt Ilse Schrauwers als grafisch (boek)ontwerper proefschriften met een persoonlijk concept voor het gehele boekwerk. Een proefschrift is iets bijzonders: data, onderbouwing en conclusies worden als één verhaal gebundeld tot een boek. Maar het is niet alleen een wetenschappelijk geschrift, het is ook de kroon op het werk na heel wat jaren onderzoek. Daarbij kan het een frisse opstart zijn naar bijvoorbeeld een nieuwe baan. Een goede vormgeving is een belangrijke toegevoegde waarde. Door aandacht te besteden aan de vorm, laat je zien dat het werk wat je hebt gedaan de moeite waard is, dat je achter je werk staat en er trots op bent. Bovendien maak je het wetenschappelijk verhaal beter toegankelijk voor iedereen.

    In de presentatie zal Ilse aan de hand van eerder werk laten zien wat belangrijk is om mee te nemen in de vormgeving. Verder geeft ze tips en tricks voor een goede lay-out. Ook zal ze aan de hand van verschillende proefschriften en haar recente uitgave van de bundel 'WOW VET' laten zien wat er tegenwoordig mogelijk is op het gebied van digitaal drukwerk.

  • Erik Crins - Mediviz Erik Crins werkt sinds vijf jaar als wetenschappelijk illustrator. De combinatie van bioloog en een master opleiding aan de kunstacademie in Maastricht zorgen voor een degelijke achtergrond in dit moderne ambacht.

    Natuurgetrouwe weergave van anatomische structuren, grafische beelden in patiëntfolders, animaties van medische instrumenten en heldere datavisualisaties behoren tot zijn portfolio. Het verhaal, het medium en de doelgroep dicteren de stijl en vorm van de illustratie. Medisch specialisten en wetenschappers worden snel geholpen en hun complexe informatie snel in beeld vertaald doordat Erik zicht thuis voelt in de wetenschap en de taal van de medici spreekt.

    In zijn presentatie komt de geschiedenis van het vak aan bod, een deel van zijn portfolio, wat valkuilen en keuzes die gemaakt worden bij datavisualisatie.

  • Prof. Peter Barthel De spreker, hoogleraar astronomie aan de RUG in Groningen, publiceerde in 2011/'12 een onderzoek-met-een-knipoog naar de maanfasen op sinterklaas­papier en kerstkaarten. Met grote regelmaat treft men ochtendmanen aan op Nederlandse voorstellingen op Sinterklaas­papier en Amerikaanse afbeeldingen van Kerstmis en Halloween, met de sikkel aan de rechterkant, in scenes die toch echt bij de avond ('heerlijk avondje') horen, dus met de sikkel naar links. Hij constateert dat een illustrator niet snapt wat hij of zij tekent. Zijn onderzoek toont aan dat de leek, in dit geval de illustrator, niet weet hoe de fasen van de maan ontstaan. Dat is natuurlijk ook niet vreselijk belangrijk, maar aan de andere kant is het simpel om te snappen en geeft het een kick als je het wél begrijpt.

    'Hoewel het doen van sterrenkundig onderzoek aan sterrenstelsels en het publiceren daarover het eigenlijke werk van Peter Barthel is, vindt hij wetenschaps­educatie en -communicatie heel belangrijk. Als hij met dit onderzoek heeft bereikt dat meer mensen snappen hoe de maan opkomt, dan is het de twee weken onderzoek meer dan waard geweest!'

  • Eliane Gerrits Eliane Gerrits komt vertellen over het illustreren van wetenschappelijke onderwerpen voor kinderen. Maar eigenlijk is het een beetje gek om juist bij haar zo'n deelgebiedje uit haar werk te lichten, want zij beschouwt zich als tekenaar. Illustratie is dan al een deelgebied, laat staan het illustreren over een afgegrensd onderwerp. Het voordeel van tekenen is nu juist dat je alles kan tekenen, bedenk maar iets geks, een cavia met haaruitval die een permanentje laat zetten bij een giraffenkapper. Vraag dat maar eens aan een fotograaf! Eliane tekent dus alles, portetten, landschappen, auto's, politiek, economie, en ja, wetenschap.

    Van oerknal tot robot (geschreven door Marc ter Horst) vertelt de hele geschiedenis van de wetenschap voor kinderen en de wiskundeposters die ze voor het middelbaar onderwijs maakt de hele wiskunde (nou ja, hele, eigenlijk alles wat kinderen al zouden moeten weten als ze aan de middelbare school beginnen, maar ja, zóuden...) in twaalf deelgebieden. Als het klaar is hopen we er een wiskunde­kalender van te maken. Wat moet je dan kunnen om zulke onderwerpen te illustreren? Tekenen. Tekenen, tekenen, tekenen. En het helpt erg als je zelf ook begrijpt hoe je breuken vermenigvuldigt. En dat je van Romeinse rioleringen weet en de Zeeuwse watersnoodramp en het ontstaan van gebergtes.

  • Frédérik Ruys Ruis in data
    Frederik is informatie ontwerper. Werkte als eerste datajournalist van het land aan de vpro-programma's NL van Boven (en later Onzichtbaar NL), om met geanimeerde datavisualisaties complexe processen voor een breed publiek inzichtelijk te maken. Helpt redacties musea, onderzoeks­instituten, inspectie­diensten en andere rijksinstanties met het visueleren van informatie. Uitgangspunt is transparantie en de oprechtheid van zijn opdrachtgevers om kennis met anderen te delen. In zijn dagelijkse zoektocht naar het verhaal achter de data, komt hij talloze valkuilen tegen. In een openhartige presentatie vertelt Frederik over zijn onzekerheden; de de ruis in data.